lap tetejére

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Tudósítás egy állatorvosi műtőből


Szaruhártya fekély


Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély


Szűkzugú glaukóma következményes cataractával


Kutya idegentest okozta szaruhártya sérülése

Érdekes szaruhártya sérülések

Szaruhártya fekély kutyánál

Szemhéjdaganat eltávolítása kutyánál

Szaruhártya átültetés kutyánál

Kreatoconjunctivitis pseudomembranosa
és annak műtéti megoldásai házimacskában


Idült Keratocunjctivitis 12 hetes macskában
és annak sebészeti megoldása


Lézeres cyclophotocoagulatio képekkel

Glaukóma műtét,cataracta műtét
előkészítéséhez kutyánál


Luxált szemlencse eltávolítása
kutyánál-kommentár nélkül!


Lézeres cyclophotocoagulatio (CPC)
glaukóma műtét kutyánál

Szemészeti eset különös kommentár nélkül

Cataracta műtét phacoemulsificatorral

A szaruhártya fekélyről

Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Mivé lehet egy szemészeti eset?

Dr. Berényi Adrienn - Egy kis plasztikai sebészet

Dr. Dobos András - Gondolkodjunk a harmadik szemhéjról

Dermoid képlet a szemen

Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni

Retinaleválással látó kutya

Szaruhártya átültetés kutyában

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség

Egy majdnem vak berni pásztor 2.- iridectomia
(az iris egy részének műtéti eltávolítása)


Egy majdnem vak berni pásztor

Kicsi kutya - sok probléma

Harmadik szemhéjműtét képekben

Kétoldali lencseluxatio képekben

Toklász kontra szem - esetismertetés

Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Szaruhártya sérüléseinek vizsgálata (Kutatás)

OCT készülékkel fiziológiás szemészeti
vizsgálatok az állatgyógyászatban (Kutatás)


Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

Szürkehályog - cataracta műtét

Első dokumentált állatorvosi
ERG-vizsgálat Magyarországon


Cataracta - szürkehályog

Glaukómáról másképpen

PRA(progressziv retina atrófia) - a sokszínű betegség


A PRA (progressziv retina atrófia) egy olyan betegség, amellyel bármilyen korú és fajtájú kutya vizsgálata során találkozhatunk.
A betegség öröklődik, de manifesztációja és a látáskárosodás mértéke egyedenként nagyon változatos lehet.
Lehetnek már egészen fiatalon szemfenéki jelei. A lenti felvételen egy 2 hónapos jack russel szemfeneke látható. A fiatal korra jellemző a kékes fény, de a non tapetumos régióban felfedezhető a papilla felé térő világosabb sávozottság, a tapetumos régióban néhány fekete pigmentfolt is látható.Az alábbi képek egy fiatal, 1,5 éves kutyáról készültek. A tapetumos régióban centrálisan nem látható csak az extrém kanyargós erek lefutása. Perifériás részen viszont láthatóvá vált a fekete foltozottság, illetve a látásfunkciója sem tökéletes. Ezt a kutyát tenyésztésre szánták, a genetikai vizsgálat alapján PRA mentes. A fizikális vizsgálat alapján viszont beteg a szeme, így nem javasolt a továbbtenyésztése. És ez rávilágít annak a fontosságára is, hogy a genetikai vizsgálatot a fizikális vizsgálattal párhuzamosan szükséges elvégezni.

Az alábbi képen szintén egy fiatal kutya szemfeneke látható. Ez a boxer mindösszesen 7 hónapos volt. A látására nincsenek panaszok, viszont mindkét fülére teljesen süket. A kutya nem fehér (a fehér boxerek gyakran veleszületetten süketek), viszont a tarkóján található egy körülírt fehér folt, illetve a fülén is láthatóak fehér foltok. A kutya szemfenekén a kacskaringós lefutású erek és az erős hiperreflexivitás látható.Az alábbi képen egy csivava szemfenéki lelete látható. Hiányzik a tapetumos régió, az egész szemfenéken megfigyelhető a sávozottság, illetve kiterjedt pigmentáció nélküli terület is látható. A papilla is lekerekedett, szélei elmosódtak.Ennél a labradornál látható, hogy a PRA gyakran összetett öröklött kórkép részeként jelentkezik. A kutyának microphtalmusa is volt. A szem teriméje jelentősen kisebb, mint a szemüregé, a harmadik szemhéj aránya a szemhez viszonyítva nagy, a szemgolyó mélyen a szemüregben ül.A szemfenék vizsgálata normál fény mellett nem volt kivitelezhető a szemfenék teljes hiperreflexivitása miatt.Csökkentett fény mellett vált csak vizsgálhatóvá a szemfenék, ekkor látható a tapetumos részen a számos kacskaringós ér, illetve a körülírt hiperreflektív régiók, ahol hiányoznak már az elhalt idegsejtek. A tapetumos régióból pedig a fekete pigment is kúszik a papilla felé.Az alábbi 4 éves malinois kan magasan képzett kutya, versenyeztek is vele. A napi edzések során észlelték, hogy a kutya téveszt, nem veszi észre az eldobott apportfát. A szemfenék vizsgálatakor megfigyelhető, hogy hiányzik a nontapetumos régió (egyedi eltérés is lehet), a teljes szemfenék még csökkentett fényerő mellett is erősen hiperreflektív, az erek szabálytalan lefutásúak, illetve számos kollaterális ér is megfigyelhető. A papilla szélén enyhe fekete pigmentáció is látható, illetve a teljes papilla besüllyedt, a papillához térő erek elhajlása érzékelteti.A következő egy 10 éves szamojéd kan szemfenéki képe. A kutya autoimmun Überreiter szindrómában is szenved. Az egyik szemen a teljes szaruhártya feketén pigmentált és erezett.A másik szemen csak kezdődő érbesarjadzás látható, a szemfenék még vizsgálható. Itt a szemfenék hiperreflektív, az erezettség gyenge, és a papilla alakja is torzult. A szamojédeknél amerikai kutatások biztosították, hogy a PRA nemhez kötötten öröklődik (Felelős tenyésztők esetén ilyenkor a kutya rokonságának feltérképezése, és azok tenyésztésből való kizárása nagyon fontos).És végül egy mindössze 5 éves berni pásztor szemfenekéről készült képek.

A kutyánál az elmúlt 2 hónapban tapasztaltak jelentős látásromlást, előtte nem volt semmilyen panasz a szemére. A szemfenéki kép a PRA végstádiumát mutatja. A tapetumos rész teljes egészében hiperreflektív, már normál reflektivitású területek sem különülnek el. A tapetumos régióban eltűnt a fekete pigment, a kifehéredett szemfenék látható, rajta funkcionális idegsejtek már nem lelhetőek fel. A szemfenéki erezettség szinte nulla, a fő értörzsek már csak egy-egy gyenge érként érzékelhetőek. A papilla teljesen lekerekedett, porcelánfehér, mérete jelentősen zsugorodott, besüllyedt, élettelen. A kutya látása minimális.
A fenti képsorozat nem a teljesség igényével készült, csupán a praxisunkban előforduló néhány eset lett tanulságként bemutatva. Szeretnénk rávilágítani, hogy a kutatásokat abba az irányba is folytatni kell, hogy a genetikai vizsgálattal igazolt PRA-s kutyák szemfeneke nem mutat jellegzetes fizikális tünetet, sem látásromlást nem lehet észlelni, míg negatív genetikai teszttel bíró kutyák esetében  sokszor a PRA tüneteiben megjelenik (másik, eddig nem azonosított gén áll a háttérben). Az állatovos felelőssége, hogy a tulajdonosokat tájékoztassa, hogy nem csak a szűrt gének okozhatják a PRA-t, illetve PRA pozitív esetben sem szabad a kutya folyamatos szemészeti kontrolljáról lemondani, mert az egyéb szemproblémái kezelésével a szeme és a látása tovább megőrizhető.

dr. Berényi A. - dr. Dobos A.
Kiséri Állatorvosi Rendelő
SzentesVissza a tartalomhoz