lap tetejére

Szaruhártya fekély - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Szaruhártya fekély

Enzo, kétéves mopsz kan

Betegfelvételkor a következőket tapasztaltuk:

Az arc, szemtájék szimmetrikus, az orrháti redők szőrszálai a szemfelszínhez érnek, intenzív irritációt okozva ezzel. A szemhéjak enyhén befelé fordulnak, gennyes váladékkal erősen fedettek. A szemrés megfelelő méretű, a könnypontok fellelhetőek. A kötőhártya enyhén kipirult. A szemgolyók mérete, állása szimmetrikus. A szaruhártya a bal szemen ép, de a medialis canthusból pigmentáció látható, a jobb szemen gennyes váladékkal fedett. A terület megtisztítását követően látható a szaruhártya ödémája, a centrális helyeződésű, fluoreszcein pozitív fekély, továbbá a perifériáról besarjadzó erek, amelyek mérete alapján a sérülés 7-8 naposnak vélhető. Érzékenysége megtartott.

A pupillák normális alakúak, méretűek, a fényre adott reakció a bal szemen renyhe, a jobb szemen nem megítélhető. Funduskamerával vizsgálva a szemfenéki kép normális mindkét szemen, a papilla ép, ödéma, atrophia, törőközeg rendellenesség nincs. Ultrahangos vizsgálat során a szemlencse vonala erősen áttűnik, a sugártest duzzadt, valamint az üvegtestben enyhe denzitásfokozódás látható a gyulladás következtében. Az üvegtesti határhártya ép, a retina vonala húrszerű, retinaleválás nincs.A tapasztaltak indokolták a lézeres műtéti beavatkozást.

Az operáció lépései a következők voltak:

• Kanülálást követő intravénás ketamin és xylazin adagolása, majd reakciómentes alvás
• Tubulálás után a folyamatos oxigén ellátás biztosított
• Műtéti terület izolálása
• Műtéti terület fertőtlenítése 1:5 betadin oldattal
• Subconjuctivális lidocain adagolása
• Photocoagulatio a processus ciliare vonalában
• Micropulsatio a fekély vonalában
• A fekély feltisztítását követően gyógyászati kontaktlencse felhelyezése
• Subconjuctivalis gentamicin és dexamethason injektálása
• Intrapalpebralis lidocain injektálása
• Szemhéjak összeöltése nem felszívódó varrattal

A posztoperatív kezelés során szükség volt szisztémás antibiotikumos kezelésre, gyulladáscsökkentő, antibiotikum és immunszupresszáns hatóanyagot tartalmazó szemcseppek adagolására, orálisan alkalmazott gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerre. Kiegészítő kezelésként A-vitamin olaj adagolását javasoltuk. A műtétet követő 10 napban gallér viselése volt szükséges, ezután került sor a varratszedésre. Ekkorra a fekély gyógyulófélben volt, ám a kutya vélhetően a gallér viselése ellenére dörzsölhette szemét. A továbbra is fluoreszcein pozitív fekély területe változatlan, körülbelül 8x10mm-es volt, felülete azonban egységesebbé vált. A szaruhártya ödémája még fennállt, így ezen tényezők okán, a terápiát újabb 10 nappal meghosszabbítottuk.
Újabb bódítást és precíz előkészítést követően ismét gyógyászati kontaktlencse felhelyezésére és tarsoraffiára került sor. A két szem eltérő hatóanyag tartalmú szemcseppekkel történő kezelése, valamint a szisztémás antibiotikum kúra továbbra is indokolt volt, továbbá javasoltuk a gazdinak a későbbiek során kivitelezendő orrháti redőplasztikát, valamint a befelé forduló szemhéjak lézeres plasztikáját.

Tíz nap elteltével Enzo varratszedésre érkezett rendelőnkbe. A varratok, valamint a kontaktlencse eltávolítását és a szemtájék megtisztítását követően láthatóvá vált a gyógyuló szaruhártya. A fekély fluoreszcein tesztre negatív lett, felszíne egységesebbé vált. A szaruhártyán még mindig jelentős volt az ödéma, továbbá sarjerek jelentek meg a perifériáról a fekély centrumának irányába. A szöveti regeneráció serkentésére, a vérkeringés és anyagcsere fokozására, valamint a gyulladás csökkentésére szemészeti feltéttel ellátott safe laseres kezelést alkalmaztunk. A lézerterápia csökkenti a túlzott hegszövet képződést, mivel javítja a sérült terület vérellátását, elősegíti a salakanyagok hatékony eltávolítását, ezért gyorsítja a gyógyulási folyamatot. A gyorsabb gyógyulás mindig kevesebb hegszövet képződést eredményez.
A szisztémás antibiotikum adagolására, valamint a gallér viselésére már nem volt szükség, azonban a szemcseppek rendszeres applikálása továbbra is elengedhetetlen. A szemhéjak kezelésére napi kétszeri tetrán szemkenőcsöt javasoltunk.
Két hét elteltével ismételt kontrollon járt rendelőnkben Enzo. A szemhéjakon a korábbi öltések sebei szépen, szinte nyom nélkül gyógyulnak, a medialis canthusban felelhető pigmentáció külső széle halványodni látszik. Szemnyomás 23-23 Hgmm, a fekély gyógyulási folyamata tovább zajlott, továbbra is fluoreszcein negatív, a terület ödémája, ereződése csökkent. Az ínhártya és kötőhártya gyulladástól, váladéktól mentes. A tetrán szemkenőcs végleg elhagyható, a szemcseppek még változatlan adagolásban javasoltak.

Újabb négy hét elteltével a lelkiismeretes gazdik ismételten ellenőrzésre hozták Enzot. A szemhéjak a korábbiakban megállapított módon enyhén befelé fordulnak, ezért mindenképpen lézeres szemhéjplasztika javasolt a későbbiekben. A szaruhártya a bal szemen fényes, ép, a medialis canthus pigmentációja tovább vékonyodott, a jobb szemen a fekély nyoma sokat halványodott, a szaruhártya állapota tovább javult, felülete egységes, az ödémás terület beszűkült. Természetesen ismét elvégeztük a fluoreszcein próbát, ami ezúttal is egyértelműen negatív lett. Az ínhártya ereződéstől mentes, a kötőhártya halványrózsavörös, gyulladás, váladékozás nem tapasztalható. A szemnyomás 19-20 Hgmm. Pupillatágítást követően a bal szemen jól elbírálható szemfenéki képet kaptunk a funduskamerás vizsgálat során. A papilla ép, a szemfenéki artériák és vénák közepesen teltek, a tapetum lucidumon törőközeg rendellenesség nem látható. A jobb szem fundusa a még fennálló, centrális helyeződésű cornea ödéma miatt nehezen elbírálható. Ultrahangos vizsgálat során mindkét szemlencse alsó vonala enyhén áttűnik, azonban a korábban fennálló iridocyclitis megszűnt, mindkét üvegtest tiszta, denzitásfokozódás, gyulladás, vérzés nem tapasztalható, az üvegtesti határhártya ép, a retina vonala húrszerű, retinaleválás nincsen.
A szemcseppek bár csökkentett adagban, de továbbra is javasoltak, kontroll két hónap múlva.

dr. Valker-Takács Liliána
Kiséri Állatorvosi és Lézerszemészeti Rendelő - Budapest
1194 Budapest, XIX.ker., Hofherr A. u. 38-42.
Tudósítás egy állatorvosi műtőből


Szaruhártya fekély


Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély


Szűkzugú glaukóma következményes cataractával


Kutya idegentest okozta szaruhártya sérülése

Érdekes szaruhártya sérülések

Szaruhártya fekély kutyánál

Szemhéjdaganat eltávolítása kutyánál

Szaruhártya átültetés kutyánál

Kreatoconjunctivitis pseudomembranosa
és annak műtéti megoldásai házimacskában


Idült Keratocunjctivitis 12 hetes macskában
és annak sebészeti megoldása


Lézeres cyclophotocoagulatio képekkel

Glaukóma műtét,cataracta műtét
előkészítéséhez kutyánál


Luxált szemlencse eltávolítása
kutyánál-kommentár nélkül!


Lézeres cyclophotocoagulatio (CPC)
glaukóma műtét kutyánál

Szemészeti eset különös kommentár nélkül

Cataracta műtét phacoemulsificatorral

A szaruhártya fekélyről

Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Mivé lehet egy szemészeti eset?

Dr. Berényi Adrienn - Egy kis plasztikai sebészet

Dr. Dobos András - Gondolkodjunk a harmadik szemhéjról

Dermoid képlet a szemen

Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni

Retinaleválással látó kutya

Szaruhártya átültetés kutyában

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség

Egy majdnem vak berni pásztor 2.- iridectomia
(az iris egy részének műtéti eltávolítása)


Egy majdnem vak berni pásztor

Kicsi kutya - sok probléma

Harmadik szemhéjműtét képekben

Kétoldali lencseluxatio képekben

Toklász kontra szem - esetismertetés

Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Szaruhártya sérüléseinek vizsgálata (Kutatás)

OCT készülékkel fiziológiás szemészeti
vizsgálatok az állatgyógyászatban (Kutatás)


Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

Szürkehályog - cataracta műtét

Első dokumentált állatorvosi
ERG-vizsgálat Magyarországon


Cataracta - szürkehályog

Glaukómáról másképpen

Vissza a tartalomhoz