lap tetejére

Toklász kontra szem - esetismertetés - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Tudósítás egy állatorvosi műtőből


Szaruhártya fekély


Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély


Szűkzugú glaukóma következményes cataractával


Kutya idegentest okozta szaruhártya sérülése

Érdekes szaruhártya sérülések

Szaruhártya fekély kutyánál

Szemhéjdaganat eltávolítása kutyánál

Szaruhártya átültetés kutyánál

Kreatoconjunctivitis pseudomembranosa
és annak műtéti megoldásai házimacskában


Idült Keratocunjctivitis 12 hetes macskában
és annak sebészeti megoldása


Lézeres cyclophotocoagulatio képekkel

Glaukóma műtét,cataracta műtét
előkészítéséhez kutyánál


Luxált szemlencse eltávolítása
kutyánál-kommentár nélkül!


Lézeres cyclophotocoagulatio (CPC)
glaukóma műtét kutyánál

Szemészeti eset különös kommentár nélkül

Cataracta műtét phacoemulsificatorral

A szaruhártya fekélyről

Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Mivé lehet egy szemészeti eset?

Dr. Berényi Adrienn - Egy kis plasztikai sebészet

Dr. Dobos András - Gondolkodjunk a harmadik szemhéjról

Dermoid képlet a szemen

Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni

Retinaleválással látó kutya

Szaruhártya átültetés kutyában

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség

Egy majdnem vak berni pásztor 2.- iridectomia
(az iris egy részének műtéti eltávolítása)


Egy majdnem vak berni pásztor

Kicsi kutya - sok probléma

Harmadik szemhéjműtét képekben

Kétoldali lencseluxatio képekben

Toklász kontra szem - esetismertetés

Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Szaruhártya sérüléseinek vizsgálata (Kutatás)

OCT készülékkel fiziológiás szemészeti
vizsgálatok az állatgyógyászatban (Kutatás)


Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

Szürkehályog - cataracta műtét

Első dokumentált állatorvosi
ERG-vizsgálat Magyarországon


Cataracta - szürkehályog

Glaukómáról másképpen

Toklász kontra szem - esetismertetés

2010. 08. 08.-án érkezett rendelőnkbe a Dunántúlról egy négy hónapos cane corso szuka a jobb szem sérülésével. Ennek az esetnek a közel 3 hónapos gyógykezelését, és eredményét szeretném bemutatni.

A tulajdonos elmondása alapján a kutya kálváriája kb. 2 héttel a rendelőnkbe való jelentkezése előtt kezdődött. A kutya kötőhártyája kipirult volt, gennyes váladékozás, erős hunyorgás volt jellemző. Az otthoni kezelőorvosa kötőhártya gyulladást állapított meg, és erre antibiotikumos krémet írt fel. A kutya állapota nem javult, szaruhártyáján is folytonossági hiány alakult ki, ezért a harmadik szemhéj felvarrása mellett döntöttek. A műtétet követően a kutya állapota tovább rosszabbodott, belázasodott, folyamatosan fájdalmat jelzett. Ezért a harmadik szemhéj varratait eltávolították. Ekkor derült fény a probléma valódi gyökerére, a szaruhártyába fúródva, illetve a harmadik szemhéj alatt több toklászdarabot is találtak.

A kutya ilyen állapotban került hozzánk:

A szemgolyó körüli szövetekből, a kötőhártyazsákból 2010.08.08-án 4 db 4-5mm-es szúrós toklászdarabot tudtunk még mi is Szentesen eltávolítani. A szem rendkívül rossz állapotban volt, a szaruhártya szerkezete felbomlott, centrálisan repedés keletkezett rajta, több részleges perforáció nyoma volt látható, a limbus felől intenzív eresedés indult meg, a kötőhártyazsákot és a szem felszínét vastag gennyes váladék borította. Azonban szemészeti ultrahanggal a szem első és hátsó csarnoka is tiszta, gyulladásos reakciótól mentes volt.

Jelen esetben a szemészeti ultrahang vizsgálat nélkül a szemgolyó eltávolítása is indokoltnak lett volna nevezhető. Azonban az ultrahang alapján megállapítható volt, hogy a gyulladás nem terjedt rá a szem teljes egészére, a két hete tartó lefolyása ellenére sem. Így a szem kezelése mellett döntöttünk, a "vagy adunk a szemnek egy esélyt, vagy eltávolítjuk" lehetőségekből.

A szembe intraocularisan (26G tű, limbus mellett), valamint subconjunctivalisan antibiotikum került befecskendezésre, majd a szemhéjakat három csomós öltéssel összezártuk.

A kutya két hétig folyamatos parenteralis Gentamicin kezelést kapott, valamint lokálisan ezüst-kolloidot, Cosoptot, OftaqixA szem dörzsölésének csökkentésére tetracain és A-vitamin tartalmú szemcseppel egészítettük ki a szem kezelését. A sűrű, olajos szemcsepp műkönnyként bevonja a szem felületét, így védi a frissen gyógyuló területet.

2010. 09. 11-én volt a kutya következő rendelői látogatása. Ekkor vált teljesen bizonyossá, hogy a szemgolyó megtartható, nincsen szükség az eltávolítására. A szaruhártya felső harmadában feltisztulás indult meg, a perifériás mély ereződés megszűnt, a fekélyhez néhány vékonyabb felületes ér tért csak, a fekély mérete jelentősen csökkent, a kiboltosuló szaruhártya terület mérete is csökkent.


A szem gyulladásos reakciótól mentes volt, így az antibiotikumok elhagyására került sor. A szemre a kutya ezüst kolloidot, tetracainos szemcseppet, Ciclosporin-A vitamin tartalmú magisztrális szemcseppet, Cosoptot kapott.
Az ezüst kolloid oldattal történt minden kezelést megelőzően, illetve ha poros területen járt a kutya, akkor azt követően is a szem kitisztítása, fertőtlenítő átöblítése.

2010.10.16-án került sor egy teljes bódításban elvégzett vizsgálatra. Szemnyomás mérés eredménye a bal szemen 20 Hgmm volt, a jobb szemen 14 Hgmm. ERG vizsgálatnál normál hullámok mutatkoztak a jobb szemen is. Egyformán fel lehetett helyezni az ERG vizsgálathoz szükséges kontakt lencsét a szemre és az ERG hullámok készítéséhez szükséges fényimpulzusok is eljutottak a retináig. A fundus camerás felvételeken látszik, hogy a feltisztulás tovább folytatódott, már a szivárványhártya is kivehető. Binokuláris ophtalmoszkóppal pedig a pupilla is láthatóvá vált. A korábbi szaruhártya kitüremkedés, eltűnt, helyén egy heges behúzódás és az alsó harmadban enyhe fekete pigmentáció látszódik.

Első esetben sikerült vizsgálni OCT készülékkel gyógyuló részben perforált szaruhártyát. A gyógyuló szaruhártya a ventrális harmadban 1800-2100 mikrométer vastagságú. Szerkezete folyamatosan regenerálódik, a bullák kicsik, szaruhártyába zártak. A stróma szerkezete kezd párhuzamossá, rendezetté válni. Az OCT készülék segítségével sikerül bemutatni a fekély gyógyulásának, hámsejtek besarjadzásának a képeit. Mind jobb, mind baloldali irányból a besarjadás megindult. Az is látszik, hogy a könnyfilm tökéletesen befedi magát a fekélyt, a szaruhártya egyenetlenségeit elborítja.Ez a gyógyulási folyamat javarészt a tulajdonos érdeme, aki a napi folyamatos szemfertőtlenítést, szemnyomás csökkentést, mindenféle gyógykezelési előírást betartott, leste a kuyta minden mozdulatát, hogy az ne bántsa a szemét.

A hogyan tovább kétirányú lehet, továbbiakban is megmaradunk a konzervatív kezelésnél, vagy ha a látást erősen befolyásolja a szaruhártya heg, akkor keratoplasztikát végzünk.

dr. Berényi Adrienn - dr. Dobos András
Kiséri Állatorvosi Rendelő

Vissza a tartalomhoz