lap tetejére

Cataracta - szürkehályog műtét phacoemulsificatorral - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás

Tudósítás egy állatorvosi műtőből


Szaruhártya fekély


Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély


Szűkzugú glaukóma következményes cataractával


Kutya idegentest okozta szaruhártya sérülése

Érdekes szaruhártya sérülések

Szaruhártya fekély kutyánál

Szemhéjdaganat eltávolítása kutyánál

Szaruhártya átültetés kutyánál

Kreatoconjunctivitis pseudomembranosa
és annak műtéti megoldásai házimacskában


Idült Keratocunjctivitis 12 hetes macskában
és annak sebészeti megoldása


Lézeres cyclophotocoagulatio képekkel

Glaukóma műtét,cataracta műtét
előkészítéséhez kutyánál


Luxált szemlencse eltávolítása
kutyánál-kommentár nélkül!


Lézeres cyclophotocoagulatio (CPC)
glaukóma műtét kutyánál

Szemészeti eset különös kommentár nélkül

Cataracta műtét phacoemulsificatorral

A szaruhártya fekélyről

Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Mivé lehet egy szemészeti eset?

Dr. Berényi Adrienn - Egy kis plasztikai sebészet

Dr. Dobos András - Gondolkodjunk a harmadik szemhéjról

Dermoid képlet a szemen

Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni

Retinaleválással látó kutya

Szaruhártya átültetés kutyában

PRA(progressziv retina atrófia)-a sokszínű betegség

Egy majdnem vak berni pásztor 2.- iridectomia
(az iris egy részének műtéti eltávolítása)


Egy majdnem vak berni pásztor

Kicsi kutya - sok probléma

Harmadik szemhéjműtét képekben

Kétoldali lencseluxatio képekben

Toklász kontra szem - esetismertetés

Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Szaruhártya sérüléseinek vizsgálata (Kutatás)

OCT készülékkel fiziológiás szemészeti
vizsgálatok az állatgyógyászatban (Kutatás)


Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

Szürkehályog - cataracta műtét

Első dokumentált állatorvosi
ERG-vizsgálat Magyarországon


Cataracta - szürkehályog

Glaukómáról másképpen

Szürkehályog - cataracta műtét phacoemulsificatorral

Kedves Kollégák és Kolléganők!
Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek az egyik nem túl régi cataractás páciensünk esetét.
Páciensünk egy 6 éves, 5 kg-os yorkshire terrier kan kutya. A kutyánál egy éve diagnosztizálta egy kollégánk jobb szemen a cataractás elváltozást. A kutyánál többször történt vérvétel, ami nem mutatott egyszer sem kóros eltérést. Ősei nem ismertek, így nem megítélhető, hogy örökletes-e a megbetegedése. A kutya a diagnózis felállítása óta nem kapott semmilyen kezelést a szemére. A látása már  jelentősen csökkent, a tulajdonos  tapasztalta a látásproblémákat.

A kutya rendelőnkben 1 hónapja jelentkezett. Ekkor a szemeit megvizsgálva az alábbiakat tapasztaltuk.  A szemnyomás normál tartományban volt, jobb szemen 16 Hgmm, bal szemen 18 Hgmm. A szaruhártya mindkét szemen tiszta, átlátszó, kóros elváltozástól mentes, az első csarnok reakciómentes. A jobb szemen a lencse teljes magállományára kiterjedő, már duzzadó cataracta volt látható, a szemfenéki zöldes visszfény még áttűnt a lencsén, de már nem volt a szemfenék vizsgálható. ERG vizsgálat viszont a retina működésének zavarát annak funkció csökkenését nem mutatta .(ERG vizsgálat cataracta műtét előtt kötelezően elvégezendő protokoll. ) A bal szemen a lencsemagban kezdődő cataracta (szürkehályog) volt látható, a szemfenék itt sem vizsgálható már teljes egészében. Az ultrahang alapján a lencsetok mindkét szemen ép, a lencse harántátmérője 13 mm volt. Az első és hátsó tokja a lencséknek mindkét szemen ép volt.

Jobb szem:A szemfenéki visszfény a törőközeg rendellenessége miatt nem bírálható el a szemfenék állapota.( a kép életlenségét a lencse rendellenessége okozza)Bal szem:A tulajdonos a kutya műtéti kezelését kérte.
A kutya jobb szemén 1 hete végeztük el a cataracta műtétet phacoemulsificator segítségével.
A műtéti beavatkozást megelőzően 4 napig antibiotikumos szemcseppes premedikációban részesült a szem, illetve a műtétet megelőzően 24 órán keresztül Mydrummal tágítottuk a pupillát. A kutyát injekciós anestesiában részesítettük, és végig pulsoximéterrel monitoroztuk.
A műtét elején jól látható, hogy a lencse duzzad, már a lencsevarratok is kezdenek felnyílni.A szemet környezetétől steril műtéti kendővel izoláltuk, amely a szem területén egy ablakkal rendelkezik a beavatkozás elvégzéséhez, illetve a műtét során keletkező folyadék felfogására alkalmas tasakkal rendelkezik. A szemet és a kötőhártyát a műtét előtt 1:10 hígítású povidon-jodid oldattal fertőtlenítettük.  A szemet lokálisan is érzéstelenítettük retrobulbárisan adott prokain-hidroklorid oldattal.  A helyi érzéstelenítés előnye, hogy teljesen érzéketlenné tehető a szem, kevesebb szisztémás altató mellett sem tér vissza a szemrezgés, nem rotálja be a kutya a szemet, tisztán látható a műtéti terület.
A szem punkcióját 2,8mm-es lándzsával végeztük el.
A lencsetok megfestését tripanblue oldattal végeztük el. A trianblue oldat megfesti a lencsetokot, így a műtét teljes időtartama alatt jól látható.


   

A szem teriméjének fenntartására, illetve a műtét alatt az endothel védelmére 2ml viscoelasticus anyagot injektáltunk a szembe (Eyevisc PFS hidroxypropyl methylcellulos, hígabban folyik és fő feladata a terime fenntartása, és DisCoVisc sodium chondroitin sulfat sodium hyaluronate, rátapad az endothelre  és védi a keletkező hőhatástól).


   

A befecskendezés során esetlegesen bekerülő levegőbuborékokat további viscoelasticus anyag befecskendezésével tudjuk eltávolítani.
Ezt követően rectuscsipesszel repesztettük meg a lencsetokot. A lencse maganyagának eltávolítását phacoemulsificatorral végeztük el. A phacoemulsificator fejében egy 40ezer/sec-t rezgő ultrahangos kés található. illetve a phacofejben folyamatos a steril salsol áramlása, az irigatio-aspiratio révén ki is szívja a széteső lencseradabokat.

       

Ennél a kutyánál a lencse maganyaga nagyon lágy volt, az ideális műtéti jelölt. Így a szemlencse maganyagát 1,3 phacoidő alatt eltávolítottuk (ez a rezgésszámból és a műtéti beavatkozás idejéből számított érték) 60%-os phacoerővel (a phacoemulsificator rezgésszáma csökkenthető, így az ultrahangrezgés által keltett hő okozta mellékhatások minimalizálhatóak).  A lencse maganyagának eltávolítását követően jól látható a szemfenék sárgás-zöldes visszfénye.
A lencsetok teljes egészében épen maradt, és áttetsző volt. 13 mm-es Eyecryl plus kéthapticás (két hajlékony lába van a lencsének, amelyek kinyílva helyben tartják a műlencsét) +41D hajlékony műlencsét helyeztünk be a szembe. A műlencse saját injektorral rendelkezik, amellyel behelyezhető a korábban nyitott 2,8mm-es szaruhártya seben, így nem szükséges további nyílást nyitni a szaruhártyán.

A műlencse beinjektálása:A helyére illeszkedő műlencse
a lencse pereme jól látható a kanül fejénél:
A lencse behelyezését követően a szemet steril 5%-os gentamicin-dexadreson tartalmú oldattal öblítjük át a viscoelasticus anyag teljes eltávolításáig. A viscoelasticus anyag a műtét során védi az endothelt, azonban ha postoperatív bennmaradna, akkor glaucomát indukálhatna, ezért szükséges a teljes eltávolítása. A szem átöblítésének abban is szerepe van, hogy az írisz és lencsetok közé esetlegesen bekerülő lencsemag és tokdarabokat, viscoelasticus anyagot eltávolítsa, itt ezek ugyanis lokális gyulladást indukálhatnak, amely az irisz-lencsetok adhézióhoz vezetne.
A szaruhártyán készített 2,8mm-es sebet egy öltéssel felszívódó 8/0 monofil fonallal zártuk.
Subconjunctivalisan 0,5ml gentamicint és 0,5ml dexadresont injektáltunk.
A szemhéjakat egy öltéssel összezártuk a szem védelme érdekében.
Postoperatív a kutya antibiotikum tartalmú szemcseppet, Cosoptot és ciclosporin tartalmú készítményt kapott a szemére napi háromszori alkalommal. A műtéti gallért folyamatosan viselte.
A kutya az operációt követően egy héttel jelentkezett varratszedésre. Ekkor eltávolításra került a szemhéjakat összetartó varrat.
Az operált szemen  a szemnyomás 17 Hgmm volt. A kötőhártya gyulladásos reakciótól mentes volt. A pupilla fényre szimmetrikusan szűkült. A műtéti sebben a varrat jól tartott, körülötte minimális oedema volt csak megfigyelhető.

A kutya szemét a tulajdonosok továbbra is a korábban átadott szemcseppekkel kezelik tovább a következő egy hetes kontroll alkalmáig.
Erről az esetünkről elmondható, hogy minden optimális volt.  A kutya szemlencséje még lágy volt, így könnyen eltávolítható volt, rövid phacoidővel tudtunk dolgozni (a maximálisan megengedett phacoidő 10, ami még nem károsítja maradandóan a szem szöveteit). A kutya tulajdonosai is együttműködőek voltak, ügyeltek a szem tisztántartására, védelmére, és a folyamatos kezelésére, így volt elérhető, hogy a szem ilyen jó állapotban legyen a műtétet követően egy héttel.

Szerző:
dr.Dobos András
| 2012.10.31.|

Vissza a tartalomhoz