lap tetejére

Zöldhályog, glaukóma (glaucoma) kutyáknál - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről


Zöldhályog, glaukóma (glaucoma) kutyáknál

Mi a zöldhályog, (glaukóma)?
Glaukómának a szemnyomás megemelkedése következtében kialakult betegséget nevezzük. Normál esetben a szemnyomás 18 Hgmm alatt van. A nyomás emelkedése következtében a szem különböző anatómiai képletei károsodnak. A nagy nyomás összenyomja a retina ereit, melynek következtében a vér áramlása lelassul, a retina nem jut elég oxigénhez. Szintén károsodik a szemlencse illetve a szaruhártya is.

Mik a glaukóma tünetei?
A gazdinak feltűnhet, hogy a kutya szaruhártyája a magas nyomás kövezkeztében kialakult ödéma miatt kékes színűvé, átlátszatlanná, csíkozottá válik vagy akár szaruhártyafekély is kialakulhat. A kötőhártya nagyon gyakran kipirult, erei kitágulnak, a szem váladékozik. A pupilla fényre gyengén vagy egyáltalán nem reagál, az állatnak folyamatosan tág a pupillája. Hosszan fenálló emelkedett nyomás esetén a szem megnagyobbodhat. Mivel a magas nyomás fájdalmat okoz a glaukómában szenvedő állatok gyakran dörzsölik a szemüket, viselkedésük megváltozik. A retina károsodása miatt pedig látáscsökkenés, vakság következhet be, melynek következtében az állat nehezen tájékozódik, nekimegy dolgoknak.

A galukóma (zöldhályog) okai
Megkülönböztetünk primer, illetve secunder glaukómát. Primer glaukómáról akkor beszélünk ha a magas szemnyomás hátterében veleszületett, genetikai okok állnak. Leggyakrabban érintett fajták közé tartozik a francia bulldog, mopsz, cocker spániel, chow-chow.
Másodlagos zöldhályog esetén a magas nyomás más betegség következtében (lencseluxatió, gyulladás, trauma, toxikózis, daganat, fertőző betegségek) alakul ki.

Zöldhályog vagy glaukóma gyógykezelése
Zöldhályog esetén nagyon a fontos a szemnyomás mihamarabbi normális szintre történő beállítása. Ez történhet ideiglenesen szemnyomás csökkentő szemcseppek alkalmazásával.Ttartós megoldásként azonban csak a műtéti beavatkozás jöhet szóba, mely során a sugártest csarnokvíz termeléséért felelős sejtek roncsolására kerül sor. Ez történhet fagyasztásos módszerrel (cyclocriotherapia) vagy lézeres beavatkozással (cyclophotocoagulatio).
A gyógyító hatását először a lézerfény szemészetben használták. Rendelőnkben Supra T810 szemészeti diodalézert használunk. A diodalézer hatása a coagulatión alapszik. A gép sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy a szaruhártya, a szivárványhártya, a corpus ciliare és az ideghártya műtéti beavatkozását is. Glaukoma esetében három féle beavatkozási metodikát használunk.

A cyclophotocoagulatio (CPC) előnye a cyclocryopexiával szemben az, hogy jóval kíméletesebb módszer.
Az intraoperatív fájdalmat tekintve nincs különbség, hiszen mindkettőt altatásban végzik.
Kisebb posztoperatív gyulladásos reakciót és fájdalmat okoz, kisebb a szemhéj-ödema, a conjunctiva-chemosis, vagy akár az elülső uveitis.
A lézer a fagyasztással ellentétben jobban, finomabb lépésekben adagolható, dozírozható, egyénre/egyedre szabható, ui. az egyszeri laser-impulsus idő, és főleg az energia állítható, "betitrálható".
Hatása: a corpus ciliare epithelialis, stromalis és vascularis elemeinek destrukciójával, nekrotizálásával csökkenti annak csarnokvíz-termelését, ezáltal a szemnyomást.

Vissza a tartalomhoz