lap tetejére

Szemgolyó előesése - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről


Szemgolyó előesése

Tünetek, vagyis mit lát Ön otthon?
A kutya szeme rendellenese előesett (kiesett a kutya szeme), kipirult, nem tudja becsukni a kutya a szemhéjait szemére.

Szemgolyó előesés kialakulásának okai
A szemgolyó előesése általábana rövid orrú, kerek fejű kutyákat érinti (pl. pekingi palotakutya). Náluk a csontos szemgödör viszonylag sekély, a szemgolyó viszonylag elődomborodva, szabadon helyezkedik, és kisebb erő hatására is ki tud mozdulni helyzetéből. Sokszor marakodások, verekedések, vagy például autóbaleset következtében alakul ki. Ilyenkor a szemgolyó az erő hatására a szemhéjak elé előesik, és onnan nem tud visszakerülni eredeti helyzetébe. Gyakran kíséri a kötőhártya bevérzése, illetve nagyfokú ödéma, duzzanat a szem környező szöveteiben.

Szemgolyó előesés kezelése, gyógymódja
Az elváltozás kezelése során a szemgolyót visszahelyezzük a szemhéjak mögé, és időlegesen összevarrjuk a szemhéjakat, hogy azok a szemet eredeti helyzetében tartsák, amíg a szem körüli szövetek duzzanata,a abevérzés megszűnik. A szemhéj varratainak eltávolításakor derül ki általában, hogy mennyire károsodtak a szemmozgató izmok, illetve a látás megmarad-e. Amennyiben a szemmozgató izmok közül a belső egyenes szemmozgató izom elszakad, akkor kifelé térő kancsalság alakulhat ki. Amennyiben az erő hatás olyan mértékű volt, vagy olyan hosszú ideig volt előesve a szem, akkor károsodhat a látideg, és vakság is kialakulhat.

Amennyiben a szem előesését tapasztalja kedvencén, sürgősen állatorvosi ellátásra szorul.

Ezt csinálja, ha kutyájának szeménél az előesést tapasztalja!
Amíg beérnek az állatorvosi rendelőbe helyezzen a kutya szemére nedves gézlapot, vagy csepegtessen rá otthon található műkönnyet, hogy ne száradjon ki a szeme. Illetve ha engedi kedvence, jeges borogatást is helyezzen a szemre, mert ezzel csökkenti a kialakuló duzzanat mértékét.

Vissza a tartalomhoz