lap tetejére

Szaruhártyafekély kutyáknál - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről


Szaruhártyafekély kutyáknál

A szaruhártya (cornea) a szem elülső felületén helyezkedik mint egy átlátszó domború üveg. Az áttetsző szaruhártyán keresztül jut be a fény a szembe. A szaruhártya rétegei (endothel, stroma, epithel), mint a hagymalevelek borulnak szorosan egymásra. A rétegek egymáshoz kapcsolódása, és a sejtrétegek összehangolt működése biztosítja, hogy a szaruhártya átlátszó legyen. Ez az egység számos okból megszakadhat, sérülhet a szaruhártya.
A szaruhártya sérülései igen sokszínű képet mutathatnak. Azonban sokszor a szaruhártya sérülése igen kicsinek tűnik, mégis komoly fájdalmat okoz kedvencének, illetve sok esetben a szaruhártyán csak kis sérülés látható, azonban sérülnek a szem mélyebb rétegei is, és a látás, a szem megmentése érdekébe haladéktlan ellátásra szorulhat kedvence.

Szaruhártyafekély tünetei
Szaruhártya fekélyről beszélünk, amikor megszakad a szaruhártya folytonossága a külvilág felől. A fekély lehet felületes, ami csak a szaruhártya felszínét borító hám megszakadásával járhat, de érintheti a szaruhártya stromáját, illetve a belső határát képező endothelt is. Nagyon súlyos esetben a szaruhártya fekély területén megnyílhat a szem a külvilág felé, perforálódhat a fekély, vagy ahogyan a hétköznapi nyelvben hallhatja más kutyatulajdonosoktól: „kilyukadhat a kutya szeme”.
A szaruhártyafekély sok esetben igen fájdalmas betegség, mivel a szaruhártyában számos érző idegvégződés található. Ennek következtében a szaruhártya sérülésekor az állatok kerülik a fényt, hunyorognak, nem akarják nyitni a szemüket, dörzsölik azt,  gyakran váladék is ürülhet a szemrésből.
Normális esetben a szaruhártya teljes egészében átlátszó, fekély esetén azonban változó méretű homályos területeket, besarjadzó erek láthatunk rajta, mély fekély esetén behúzódott területeket.

Szaruhártyafekély kialakulásának okai kutyáknál
A szaruhártya rétegeinek károsodása számos okból kialakulhat, az állatorvosi vizsgálat során meg kell próbálnunk kideríteni, hogy mi vezetett a szaruhártya sérüléséhez, és amennyiben még jelen van, meg kell szűntetni az alap okot is amellett, hogya  fekélyt kezeljük kedvence szemén.  Gyakran alakul ki fekély trauma következtében, például macskával való verekedés miatt, vagy a bokros-cserjés területen való szaladgálás során szembe csapódó gallyak, ágak miatt, illetve a szembe került toklász is felsértheti a szaruhártyát. A rendellenes szemhéjállás (például a szemhéj befordulása, orvosi műszóval az entropium), rendellenes irányba vagy helyen növő szőrszálak, szempillák miatt.  Az elsősorban idősebb kutyákban a szemhéjakon előforduló szövetszaporulat, daganatok a folyamatos irritáció miatt szintén okozhatnak fekélyt. Fertőző kórok (baktérium, vírus) szintén állhat a szaruhártya fekély hátterében, például macskáknál a herpesvirus fertőzés.
A szaruhártya fekély tünetei közé tartozik a könnyezés, hunyorgás, fényérzékenység, a szem dörzsölése, a szaruhártya kisebb-nagyobb területein kialakuló homály, sarj erek megjelenése.
 A szaruhártya sérülésével megbomlik annak egysége, így nem állja útját a kórokozóknak, amelyek el tudnak szaporodni a sérült területeken. A baktériumok egy csoportja ún. proteolitikus enzimeket termel, amelyek segtségével feloldja a szaruhártya fehérjéit, és ezzel létrejön a kezdetben csak felületes, de gyorsan mélyülő úgynevezett lágyuló fekély. Ez a fekélytípus gyakrabban figyelhető meg például mopsz, angol és francia bulldog, boxer fajtákban.
A létrejött fekélyt megpróbálja a szervezet is begyógyítani, ilyenkor hibásan pigmentet is tartalmazó sejtek vándorolhatnak a szaruhártya széléről a gyógyuló fekély területén kialakuló hegszövetbe. A szaruhártya kóros pigmentációja gyakran megfigyelhető mopsz és németjuhász fajtákban és keverékeikben.

Szaruhártyafekély kezelése
A betegség kezelése a fekély mélységétől függően változik. A szaruhártya fekély mélységét fluoreszein festés segítségével határozzuk meg, ugyanis ez a festék csak a szaruhártya középső rétegéhez, a strómához kötődik, így kirajzolja, hogy a fekély csak a szaruhártya felületét éritette, a stromáig terjed, vagy akár az endothelig terjed.
Legenyhébb esetben kedvence szemcseppes kezelést fog kapni. A gyógyszerekkel csillapítjuk szemének fájdalmát, a kialakult gyulladást, illetve a hámosodást, a szaruhártya gyógyulását is elősegítő szereket adunk kedvencének.
Súlyosabb esetben szükség lehet a szem műtéti kezelésére is. A műtét során például lágyuló fekélynél, vagy súlyos bakteriális fertőzés esetén eltávolítjuk az elhalt hámszövetet, megtisztítjuk a szaruhártya felületét az ép területekig. Ezt követően általában szükség van a szem kiegészítő védelmére, amelyet terápiás kontaktlencse felhelyezésével, és a szemhéjak átmeneti összezárásával biztosítunk. Ebben az esetben kedvencének időlegesen műtéti gallért is kell viselnie a szem nyugodt gyógyulása érdekében.
Amikor régebbi, már hegesen, fekete pigmenttel illetve kórós sarjszövettel gyógyul a fekély, akkor szükséges lehet a szem lézeres kezelésére is, amivel csökkenteni tudjuk a pigment mennyiségét, és ezzel elősegítjük a szaruhártya minél tökéletesebb átlátszóságát, a minél tökéletesebb látást kedvencénél

Vissza a tartalomhoz