lap tetejére

Szürkehályog (cataracta) kutyáknál - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről


Szürkehályog (cataracta) kutyáknál

A szemlencse a szivárványhártya és az üvegtest között található bikonvex képlet. Legkülső része a lencsetok, a tokon belül pedig a kéregállomány és a lencsemag található. Széli részeihez függesztő rostok kapcsolódnak, melyek a sugártesthez kapcsolják a lencsét. A sugártest izomzatának állapotától függően változik a lencse domborúsága. Közelre nézéskor  az izmok elernyednek, ekkor laposabb, míg távolra nézéskor összehúzódnak és domborúbb a lencse.  Ez a rugalmasság teszi lehetővé, hogy a fény megfelelő helyre történő  és az  éleslátást. Normál esetben a fény áthaladva a szaruhártyán és a pupillán a szemlencsére jut, mely a fényt a retinára vetíti, majd a retinában elektromos jelekké alakulva jut el az agyba. Szürkehályog során azonban a szemlencse elszürkül, elhomályosodik és akadályozza a fény retinára jutását.
A szürkehályog tünetei
A szürkehályog a szemlencse elváltozása. A szemlencsét alkotó fehérjerostok rendezett szerkezete
ami az átlátszóságát biztosítja megbomlik, a lencse elveszti átlátszóságát, és kialakul a szürkehályog.
A szürkehályog általában mindkét szemet érinti és általában  lassan alakul ki, de cukorbeteg kutyákban néhány nap leforgása alatt is kifejlődhet. A gazdiknak gyakran az tűnik fel legelőször, hogy a kutya szeme a pupillánál szürkés-fehéres színűvé válik. Szintén jellemző tünet a látáscsökkenés. mely kezdeti stádiumban elsősorban szürkületben jelentkezik, előrehaladott állapotban azonban már teljes világosságban is nehezen tájékozódik az állat, sőt akár teljes látásvesztés is előfordulhat. Látáscsökkenés esetén az állat bizonytalanul közlekedik, nekimegy tárgyaknak, nem szívesen mozog főként idegen környezetben, veszít aktivitásából.
Kialakulásának okai
Szürkehályog számos okból kialakulhat. Leggyakrabban örökletes formájával találkozunk. Gyakran érintett fajták közé tartozik a törpe uszkár, a cocker spániel, a golden retriever vagy a szibériai husky.
Együtt járhat továbbá az idős korral, gyakori szövődménye a cukorbetegségnek, de okozhatja a szem átható sérülése, gyulladás, toxikus károsodás vagy hypocalcaemia is.
A szürkehályog kezelése
A szürkehályog egy gyógyszeresen nem kezelhető betegség. Kialakulása fokozatosan a látás elveszítéséhez vezet. A folyamat nem akadályozható meg sem gyógyszerek, sem szemcseppek adásával. Tartós kezelését a műtéti beavatkozás jelenti, amikor az operatőr eltávolítja az elszürkült, többé már nem átlátszó szemlencsét. A műtét során amennyiben a szem alkalmas rá, lehetőség van műlencse beültetésére, ami a látásélességet fokozza. A szemműtét előtt szükséges megvizsgálni, hogy a szem többi része ép-e, a retina épsége megtartott- e, ez biztosítja ugyanis, hogy a műtét után láthasson kedvence.

Vissza a tartalomhoz