lap tetejére

Harmadik szemhéj - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről


Harmadik szemhéj

A harmadik szemhéj a szem belső sarkában található kötőhártyával fedett hártya. Funkciói közé tartozik a könnytermelés, a könny eloszlatása illetve különböző ellenanyagok, immunglobulinok termelése. Teljes eltávolítása esetén a könny és az immunglobulinok termelődésének megszűnése miatt kiesik védőfunkciója, ezért csak súlyos esetben történhet meg teljes kimetszése (pl.: daganat)
Jellemzően nagy testű, gyorsan növő, fajták betegsége, pl: masztiff, bulldog, újfundlandi bernáthegyi, cane corso. Szintén gyakori kistestű, rövid orrú kutyák, pl. mopsz, pincser, esetén. Genetikailag laza szerkezetű kutyák körében szintén gyakrabban találkozun a mirigy előesésével. Megjelenése legkorábban 6 hetes korban, felső korhatár nincsen.
Az előesés hátterében gyakran genetikai okok állnak. De az előesés kialakulhat gyulladás, trauma, környezeti tényezők (por, káros gázkoncentráció), szemnyomás emelkedés hatására is.
Előesése elsősorban kutyákban, ritkábban macskákban fordul elő. A mirigy előesése esetén a szem belső sarkában egy rózsaszín duzzanat jelenik meg. Az előesett mirigyben vérkeringési zavar, gyulladás lakul ki, ennek következtében csökken a könnytermelés, illetve a duzzadt, előesett mirigy irritálhatja a szaruhártyát, sőt akár szaruhártya fekélyt is okozhat.
Konzervatív (gyógyszeres) kezelés csak abban az esetben jöhet szóba, ha az előesett mirigyállomány sima felületű, fényes, nedvesen csillog, ereződése látszik, benne gennyes elfajulás, felmaródás, ciszta nincs. A tapintata puha, és mérete miatt esély van arra, hogy konzervatív az eredeti állapot helyreállítható. A gyógyszeres kezelés előesés után 48órával meg kell kezdeni, ugyanis állományban ez idő letelte után strukturális elváltozások, keringési elégtelenség, cisztásodás alakulhat ki. Konzervatív kezelés esetén széles spektrumú antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt tartalmazó szemcseppeket alkalmazunk. Hosszú ideje fennálló előesés, tompa fényű, felvastagodott, kemény tapintatú mirigy esetén mindenképp műtéti gyógykezelésre van szükség. Gyógykezelésére többféle műtéti metodika létezik. Az, hogy melyiket alkalmazzuk az előesett mirigy nagyságától, állapotától függ.


Vissza a tartalomhoz