lap tetejére

Überreiter szindróma kutyáknál - Állatorvosi lézerszemészeti rendelő

Tartalomhoz ugrás
Betegségekről


Überreiter szindróma kutyáknál

A szaruhártya (cornea) képezi a szem elülső átlátszó felszínét. A szaruhártyában ép szem esetén sem erek nem találhatóak, sem pigmentet tartalmazó sejtek. Ha megszakad a szaruhártya integritása, egysége, akkor a limbus felől, ahol a szaruhártya és a kötőhártya találkozik erek térhetnek be a szaruhártya felületére, pirossas hegszövetet képezve maguk körül, illetve fekete pigmentet tartamazó sejtek vándorolnak be az erek mellett. Az így létrejött állapot jelentősen rontja kedvence látását. Leggyakrabban német juhászokban és keverékeikben figyelhető meg, de érinti a belga juhászokat, és agarakban is találkoztunk már vele.

Überreiter szindróma tünetei
A normál esetben átlátszó szaruhártya felületén besarjadzó erek, feketés-barnás színű pigment, illetve rózsaszín sarjszövet jelenik meg.
Az Überreiter szindrómában szenvedő kutyáknál a szemek elváltozása általában mindkét szemen megjelenik. Azonban a két szem állapotának súlyossága eltérő lehet.
A betegségnek valószínűleg genetikai háttere van. Azonban az állapot súlyosbodását, vagy súlyosabb fokú megjelenését elősegíti az UV sugárzás mértéke. Ezért figyelhető meg, hogy nyáron, erősebb napsütésben súlyosbodik a betegségben szenvedő kutyák állapota. Az állapot kialakulását beindíthatja egy sérülés is – ezt figyeltük meg minden, a betegségben szenvedő agár páciensünknél is.
A betegség során a fekete pigment a nasalis,a külső szemzug felől kezd felhúzódni a szaruhártya felületére. A terjedő elváltozás határa nem egyenes, egyenetlen vonalban terjed a szaruhártya felületén. Az erek fokozatosan mind mélyebbre hatolnak a szaruhártya felületén, környezetükben pedig beszaporodnak a pigmenttartalmú sejtek. A pigmentréteg fokozatosan vastagszik, színe sötétedik, felülete pedig egyenetlenné válik. Az egyenetlen, pigmentált szaruhártya hamar ki tud száradni, fénytelenné és sérülékennyé válik. Az érzékeny szaruhártya ha megsérül az überreiter szindrómára hajlamos kutyákban, akkor először egy túlbúrjánzó vörös heg jelenik meg a szaruhártyán, ami később szintén be fog pigmentálódni.
A kezelés nélkül hagyott Überreiter szindrómás beteg a látását elveszti, és vakon kell élnie, egy fájdalmas,gyulladt szemmel.


Überreiter szindróma kialakulásának okai
A betegségnek valószínűleg genetikai háttere van, de kialakulásában az UV sugárzás is fontos szerepet játszik, nyáron, napsütéses időben gyakran súlyosbodnak a tünetek. Leggyakrabban német juhászokban fordul elő.

Überreiter szindróma kezelése
Az Überreiter szidrómás betegeket teljesen meggyógyítani nem lehet, de kezeléssel tünetmentes állapotba hozhatóak, és ott tarthatóak. Szemük állapotát oly mértékben rendezni lehet a megfelelően megválasztott terápiával, hogy a kutya teljesen visszanyerje látását, és gyakorlatlan személy nem fogja megmondani az ebről, hogy ebben a betegségben szenved, ezzel egyúttal a szem fájdalmas gyulladása is megszűnik. A kutya fájdalommentes, jól látó életet tud élni.
Az Überreiter szindrómában szenvedő állatoknak életük végéig gyógykezelésre, szemcseppek alkalmazására van szükségük. A szemcseppekben immunmoduláns szert, ciclosporint alkalmazunk. Időlegesen szükség lehet helyi szteroidos kezelésre is, valamint a másodlagos bakteriális fertőzések visszaszorítására antibiotikum adására. A kezelést a szaruhártya regenerációját elősegítő szemcseppekkel is ki lehet egészíteni.
Amennyiben a szemcseppes kezelés önmagában nem hoz eredményt, akkor szükség lehet műtéti beavatkozásra is. Ilyenkor a megjelenő erek lézeres koagulációja, a pigmentált terület lézeres feltisztítása történik.

Vissza a tartalomhoz